Artikel

Linsgryta från Etiopien

Abera har varit SOS-mamma i nästan åtta år och tagit hand om totalt 13 barn genom åren.

– Att vara SOS-mamma är en unik erfarenhet och skiljer sig från ett vanligt jobb. Jag sökte ett jobb på SOS Barnbyar – och blev i stället välsignad med en stor familj, säger Abera.

Hon uppskattar familjelivet.

– Barnen är så fantastiska och tillgivna. Att ta hand om de här barnen är en vinst i sig.

I köket får hon hjälp av dottern Adanech som ofta är med sin mamma i köket.

– Den här grytan är väldigt god. Jag är ofta med mamma och lagar mat. Det här är min absoluta favoriträtt, säger 14-åriga Adanech.

Du behöver det här
Receptet är beräknat till 10–12 personer.

0,5 kg röda linser
Olja att steka i
3 röda lökar
1–2 vitlöksklyftor
6 msk paprikapulver
3 koppar hett vatten
0,5 tsk örtkryddor
Salt och peppar

Gör så här
1. Skölj linserna och koka dem på svag värme i 10 minuter.
2. Häll av vattnet och mosa dem grovt.
3. Hacka löken.
4. Värm upp olja i en stor kastrull och tillsätt rödlök. Stek tills den blir genomskinlig.
5. Tillsätt paprikapulvret, hackad vitlök och linserna. Rör om och tillsätt kokhett vatten.
6. Koka grytan i 10 minuter tills den tjocknat. Smaka av med salt och peppar.
7. Servera med ris, bröd eller injera; ett etiopiskt flatbröd som bakas på teffmjöl* och används som bestick.

*Ett proteinrikt mjöl gjort på teffgryn, ett sorts gräsfrö som är vanligt i Etiopien. Teff har blivit mycket populärt på senare tid runt om i världen på grund av sitt höga näringsinnehåll, bland annat av protein, fibrer och mineraler. Teff har en nötig smak och finns i flera olika färger.

Foto: Fasika Savoury

Dela inlägget

Publicerad: 2021-11-17

Liknande

Artikel

SOS-fadder nyhetsartikel 4

Lorem ipsum dolor  Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. 

Läs mer här